V jednom rohu dílny mám PC stůl, který slouží jako stůl pro práci s elektronikou. Stavím zde elektronické moduly a zařízení. Taky tu mám radiostanice pro svou radioamatérskou činnost a stavím zde různé plastikové modely ze stavebnic Revell a dalších. A ke všemu tu potřebuji PC, pro které ale na stolku nebylo místo. Proto jsem vyrobil poličku včetně konzolí pro tento počítač.

 Vzhledem k tomu, že se mi nechtělo jet do železářství ani do hobby marketu pro již hotové policové konzole, rozhodl jsem se, že si vše postavím sám.

Mám celkem dost plechových pásků o tloušťce 1mm délce cca 800 – 1000 mm a šířce cca 30 – 35 mm. Dostal jsem je od souseda zámečníka, který je měl jako odpad po stříhání větších plechů na výrobky.

Konzole měly být 2, tak jsem si ustřihl dva pásy o délce 400 mm a v polovině je ohnul do pravého úhlu. A provrtal díry pro přichycení vruty.

Takto by konzole ale nefungovaly a ohýbaly by se. A to proto, že jim chybí zpevňovací prolis, který mají komerčně prodávané konzole.

Proto moje konzole musí mít vzpěru, která je vyztuží. Tu jsem vyrobil z dalších dvou kusů plechového pásku, které jsem ustřihl na cca 250 mm délky. Oba jsem asi za 20 mm z obou stran ohnul do úhlu 45°.

Pak jsem je dal k původnímu „vinglu“ a ty ohnuté konce, které přiléhaly ke konzoli, jsem provrtal pro uchycení vruty – viz následující obrázek. Díky tomu se vzpěry nesmýkají a podpírají konzoli tak, aby se police „nesklápěla“.

konzole-na-polici-06

Nyní jsem konzole připevnil k okraji stolu.

Pak jsem vyrobil samotnou polici. Je vyrobena ze zbytku spárovky o šířce 200 mm a délce cca 400 mm. Venkovní roh police jsem seřízl, aby nebyl ostrý a nikdo si o něj neudělal modřinu a v části, která přiléhá ke zdi, jsem vyřízl obdélníkový otvor na prostrčení kabelů k PC.

Celé jsem to pak přišrouboval ke konzolím.

Výsledný stav, kdy je na polici umístěno PC můžete vidět tady

konzole-na-polici-11

S výsledkem jsem spokojený, možná jen po venkovní podélné straně police ještě nalepím dřevěnou lištu, abych počítač omylem nesestrčil na zem.

kutil Michell