O víkendu jsem dodělal poslední místnost z celkové rekonstrukce vnitřní části domu. Položil jsem tam dlažbu. Tento článek není návod pro neznalé, je to jen ukázka mého postupu práce při pokládání dlažby.

 

Na tomto obrázku je celkový pohled na hotovou místnost po kompletní pokládce dlažby s přilepením 6cm vysokého soklu po obvodu místnosti.

Hotová dlažba se soklem před spárováním

Hotová dlažba se soklem před spárováním

Při pokládce dlažby v místnosti kde začínám, postupuji tak, že si vyberu jednu stěnu, od které začínám pokládat, k níž přiléhají dlaždice bez nutnosti řezání okrajů. Měla by to být stěna co nejvzdálenější od vstupních dveří, aby bylo možno místnost opustit. Když takto začínám od okraje místnosti, u protilehlé stěny je pak třeba dlažbu zařezávat, aby pasovala do vniklé mezery (málokdy to vyjde tak, aby se zařezávat nemusela).

Někteří dlaždiči postupují tak, že dokončují každou řadu dlažby. Tedy že průběžně řežou dlažbu tak, aby pasovala do místa, které je nutné ještě zaplnit.

Já to dělám tak, že položím kompletně dlažbu a tyto okraje vynechám.

Až pak dlažba zatvrdne, projdu místnost a pečlivě změřím okraje a podle toho si nařežu najednou veškeré zbývající okraje dlažby. Ty pak naráz položím.

V této poslední místnosti byla ale situace trochu jiná. Tady jsem navazoval na dlažbu z vedlejší místnosti, která procházela skrz dveře vpravo. Tudíž jsem nezačínal „ode zdi“. Viz následující nákres.

Schéma mého postupu při pokládce dlažby

Schéma mého postupu při pokládce dlažby

Tím mi vznikly okraje k zaříznutí na 3 stranách místnosti (stěna proti vstupním dveřím je stejná jako ve vedlejší místnosti, od níž jsem začínal pokládat).

Takže jsem stejně jako jindy položil dlažbu, aby navázala na vedlejší místnost. Vznikl takový ostrůvek dlažby, který byl ze tří stran obklopen holým betonem.

Když lepidlo zatvrdlo, udělal jsem si nákres „šachovnice“, kam jsem přesně zaměřil rozměry jednotlivých dlaždic. Ty jsem pak najednou nařezal a pak naráz položil. Tím mi vznikl takovýto téměř hotový povrch.

Dlažbu i obklady řežu pomocí vidiového kotouče o průměru 115 mm a ruční rozbrusky (flexy).

Čerstvě položené okraje ještě před lepením soklu

Čerstvě položené okraje ještě před lepením soklu

Nakonec jsem si nařezal 6cm široké pruhy dlažby pro sokl kolem místnosti. Při tom jsem použil stejnou metodu, jako při pokládce. Nejprve jsem přiložil ty části soklu, které se nemusí zařezávat na délku. A až nakonec jsem zakrátil na potřebné délky rohové díly.

Lepení soklu 1

Lepení soklu 1

Lepení soklu 2

Lepení soklu 2

Přilepený sokl - detail u schodu 

Přilepený sokl – detail u schodu

Jako lepidlo jsem dřív používal KVK Standard Kleber, který se pohybuje v cenách od 80,- do 100,- Kč za sáček. Když jej OBI přestalo prodávat, přešel jsem na lepidlo, které je vyráběné přímo pro OBI (je v oranžovém sáčku) v cenách kolem 85,-Kč za sáček. Lepidlo je za úplně skvělou cenu. Sice není flexibilní, ale pokud nemáš podlahové vytápění, není flexibilní lepidlo až tak nutné.

Za dražší lepidla je dle mého názoru zbytečné dávat peníze. Tato levná poslouží dostatečně. OBI lepidlo je sice trochu hrubší než původní KVK, ale natahoval jsem s ním i stěny a pod štuk je to spíše výhoda.

Osobně jsem rozdíl mezi levným a drahým lepidlem nenašel, obojí stejně drží na zdi jako omítka, lze s tím stejně slepovat tvárnice i lepit obklady i dlažbu. V určitých případech je lepší použít lepidlo flexibilní a i do interiéru je vhodné mrazuvzdorné lepidlo. Ale to je asi tak vše…

kutil Michell