Koncem léta jsem položil v obýváku novou dřevěnou podlahu. Zbývalo dodělat okrajové lišty, které zakryjí spáru mezi podlahou a stěnou místnosti.

 Původně jsem chtěl koupit hotové okrasné lišty, ale když jsem uviděl ceny, dost jsem se zhrozil.
Proto jsem si je vyrobil sám. Koupil jsem jenom latě o rozměrech 20x16x2000 mm (jedna stála 20,-Kč, což je rozumná cena), a ty jsem si upravil.

Rozhodl jsem se, že naprosto dostatečně okrasné bude, když latím srazím hoblíkem jednu hranu, čímž vznikne následující profil.

Předpokládaný profil lišty

Nějaké další prohlubně a serepetičky nejsou opravdu nutné. Naopak mohou bránit účinnému úklidu, protože prach a nečistoty se z mini záhybů špatně dostávají.

V dílně jsem si na pracovní desku připevnil opěrnou lať. Ta sloužila jako opora při hoblování. Díky tomu jsem nemusel lať přichytávat stahovačkami. Stahovačky by navíc stejně vadily při hoblování a musel bych je přendavat.

 Výsledný tvar latě (teď už vlastně lišty).


 

Výsledek byl více než uspokojivý

Latě jsem potom důkladně hladce obrousil a nalakoval 3 vrstvami toho samého laku, který jsem použil na podlahu (Sokrates Tango plus).

Nakonec jsem je připevnil k podlaze v obýváku pěkně kolem stěn. Výsledek je vizuálně (i kvalitně) velmi dobrý. A za zlomek ceny než bych kupoval již hotové podlahové lišty.

Instalovaná lišta

 

kutil Michell