Před časem jsme z druhé ruky pořídili otočné křesílko Gregor od Ikea pro mou ženu. Jak se ukázalo, soudruzi z Ikea někde udělali chybu, protože nosná část křesílka byla rozlámaná. A to i přesto že pani, od níž jsme křesílko koupili, vážila maximálně 50 kg.

 Na obrázku je vidět stav nosné konstrukce po odšroubování otočného mechanismu.

Jednoznačně zde došlo k chybě konstrukce a byl použit nekvalitní, málo pevný materiál, díky čemuž se nosná vzpěra rozlámala na kousky. A dokonce se vylomila i z rámu sedadla.

Odstranil jsem tedy nosnou vzpěru, a to jak tu rozlámanou, tak i tu zdravou v zadní části sedadla.

Pak jsem si ze smrkové spárovky vyřízl desku potřebného tvaru. Tu jsem obrousil z obou stran a nalakoval bezbarvým lakem, aby byla otíratelná od prachu

Desku jsem si přichytil k rámu židle.

 

Mezi ní a sedadlo jsem ještě vložil dva molitanové pláty z podsedáků.

Pak jsem desku pomocí šesti samořezných vrutů připevnil k rámu sedadla křesílka.

Přiložil jsem a vyměřil na střed otočný mechanismus, tak aby byl umístěn přesně v té pozici, jako z výroby. (na prvním z následujících obrázků je vidět vložený molitan)

A pomocí krátkých, silných vrutů jsem jej přichytil k desce.

Výsledek je více než uspokojivý. Křesílko vypadá tak jak má a už nehrozí rozpadnutí nosné části.

 

K tomu, aby někdo zpozoroval, že jsem křesílko opravoval, by musel sedět na zemi nebo si jej otočit. Jinak oprava není v podstatě znát.

Křesílko se původně prodávalo za cenu okolo 2300,- Kč, což mi přijde dost za šunt, který se rozláme i pod 50 kg ženskou. Současná generace křesílek Gregor má upravenou konstrukci, tak nezbývá než doufat, že to nebudou peníze vyhozené z okna.

kutil Michell