Před časem jsme synovi koupili v Ikea dětskou postel Kura. Jelikož syn je ještě malý (věkem) hrozí zde, že během spánku se skutálí na zem. Tento zlepšovák tomu zabrání.

 Tuto postel lze využívat jako klasickou nízkou postel, nebo ji otočit a tím vznikne palanda s prostorem pro hraní dole. Když postel máme jako palandu, bezpečnostní zábradlí je kolem celého lůžka. 

Problém nastal v našem případě, kdy postel využíváme jako nízkou. Proti pádu syna jsme k posteli dávali židli od jídelního stolu. Ale neustálé přenášení bylo otravné, proto jsem se rozhodl k posteli přidělat bezpečnostní zábradlí i z této strany.

 Napřed jsem si nařezal hranol 5x5 cm na potřebné délky. Pro vodorovnou část to bylo 100 cm a pro svislou to bylo 30 cm.

Potom jsem do vodorovné části provrtal díru na vrut o průměru 3mm (aby se hranol nerozštípl).

 

Měl jsem v plánu, že vodorovná část bude přesahovat přes tu svislou. Tak jsem u ní ořezal hrany tak, aby nebyly ostré a syn se nezranil.

Ořezané hrany jsem obrousil pilníkem a smirkovým papírem do hladka.

Poté jsem vrutem sešrouboval svislou a vodorovnou část k sobě. Na obrázku je patrné oříznutí hran na vodorovném hranolu.

Na posteli jsem vyměřil místo, kde bude procházet vrut a opět jsem zde provrtal díru. Poté jsem přišrouboval vodorovnou část.

Nakonec jsem k bočnici postele přišrouboval i svislou část zábradlíčka.

Na posledním obrázku je vidět výsledek práce.

Nové bezpečnostní zábradlí sahá jen asi do poloviny dětské postele. Schválně jsem volil uchycení pomocí vrutů, protože toto dočasné řešení půjde po čase pryč. A ostatně celý program Ikea stavebnic nábytku je založen na tom, že nic není lepené, ale jen sešroubované.

Po několika nocích se zdá, že se zlepšovák osvědčil. Syn z postele nepadá a není nutné přistavovat židli.

kutil Michell